Om van microgreens zaden tot gezonde volgroeide microgreens te komen heb je 4 belangrijke stappen. Zaaien, kiemen, de groeifase en de oogst.
Microgreens kweekmateriaal
Om het kweken alvast een succes te maken heb je goed materiaal nodig. Verder is het ook belangrijk dat alles goed hygiënisch is zodat je later geen problemen krijgt met mogelijke schimmels die de microgroenten zouden kunnen aantasten.
Substraat:
Je kan microgroenten zowel op matten als op potgrond kweken. Wij doen het met potgrond aangezien de kwaliteit hierdoor beter is en blijkbaar ook voedzamer.
Microgreens zaden:
Je gebruikt het best zaden die specifiek voor microgreens bestemd zijn. Zo ben je er zeker van dat je de juiste grondstof hebt voor een goed resultaat! Deze kan je online kopen of in sommige tuincentra.
Microgroenten tray:
Gespecialiseerde microgreen trays zijn natuurlijk het beste. Moest je dit echter niet willen aankopen, kan dit ook gewoon in een lage bloempot of schaal. Zolang er drainage gaten zijn voorzien zou het geen probleem moeten zijn.
Zuiver water:
Zuiver water is heel belangrijk als je tot een goed resultaat wilt kopen. Kraanwater kan, maar vers regenwater is ideaal.
Microgreens kweken - stap voor stap
Microgreens kan je best aandachtig kweken, je wilt alles juist doen zodat je later geen problemen tegenkomt met schimmels of droogte.
1 - Microgreens zaaien:
Verzamel all jouw materiaal en zorg dat alles mooi proper is om contaminanten te vermijden.
Stap 1: Vul jouw microgreen tray op met potgrond (Ongeveer 3cm hoog) of leg er jouw kweekmat in.
Stap 2: Weeg jouw zaden af volgens het juiste kweekrecept voor soort die je kweekt. Kweekrecepten kan je online vinden per soort of op de verpakking kijken van jouw zaden.
Stap 3: Strooi de zaden mooi even uit over de trays. Probeer te vermijden dat ze te dicht bij elkaar zijn. Hierdoor groeien ze te dicht bij elkaar wat de kans op schimmels verhoogd.
Stap 4: Geef overal een gelijke hoeveelheid water. Het substraat moet goed nat zijn, maar er mag geen water uit druppen.
2 -Het kiemproces
Aangezien jouw zaden dicht bij elkaar liggen moet je een gewicht gebruiken zodat ze hun wortel goed in het substraat kunnen duwen.
Stap 1: Neem een tray zonder gaten of een plankje en leg ze op de zaden en substraat.
Stap 2: Leg een steen (2 a 3kg) of zwaar voorwerp op het plankje zodat er gewicht op duwt.
Stap 3: Zet de tray in een warme ruimte, tussen de 15°C en 25°C. en wacht 2 tot 5 dagen.
Stap 4: Eens je ziet dat de zaden goed gekiemd zijn, kan je ze aan het licht blootstellen. Scheutjes dienen 1 a 2cm lang te zijn.
3 - De groeifase
Eens gekiemd, kan je de microgroenten aan het licht blootstellen. Dit kan onder LED kweeklampen of zoals wij het doen onder de zon.
Stap 1: Zet de tray onder een lichtbron in een propere ruimte.
Stap 2: Controleer of de microgreens voldoende water hebben. Het substraat moet vochtig zijn, maar nooit langdurig nat. Je geeft het water door de tray met gaatjes in water te zetten zodat het substraat het water kan opzuigen.
Stap 3: Afhankelijk van de soort en het groeiklimaat neemt de lichtfase ongeveer 4 tot 18 dagen in beslag.
4 - Microgreens oogsten
Microgroenten zij klaar eens ze hun 2 heerste blaadjes hebben ontwikkeld. Je kan ze wat langer laten staan, maar dan moet je opletten of ze geen nutriënten tekorten gaan vertonen. Dit zie je aan de kleur van de blaadjes, deze worden meestal wat gelig van kleur.
Neem een proper mes of schaar en knip ze zo laag mogelijk af, op deze manier heb je geen verspilling!
Tip: Microgroenten bewaren langer als ze niet te nat zijn. Indien ze te nat aanvoelen, kan je ze het best eens drogen tussen handdoeken of met een ventilator.
Extra zaken waar je op moet letten
Kies microgreens variëteiten die niet te moeilijk zijn. Hoe fijner het plantje eruit ziet, hoe moeilijk de teelt.
Gebruik steeds proper materiaal!
Vergis je niet tussen root hairs (heel fijne worteltjes) en schimmels. Beiden zien er meestal wit uit. Schimmels lijken meer op een spinnenweb van dichtbij.
Sommige zaden week je best 24 uur voor ze te zaaien. Bij erwten en zonnebloem is dit zeker van belangrijk.
Microgroenten zelf kweken, nog aan het twijfelen.
Moest je graag eerst eens microgreens in het echt zien alvorens geld uit te geven aan microgreens teelt materiaal. Je kan de onze dan zeker eens proeven voor je de beslissing maakt! Met volgende knop kom je te weten wat we allemaal doen en waar je onze microgroenten kan vinden.
Wij doneren 1/20 bakjes die wij aan particulieren verkopen aan zorginstellingen.
Comments