top of page

Wat zijn microgreens? Een klein natuurwonder?

Bijgewerkt op: 8 feb.

We krijgen regelmatig de vraag "wat zijn microgreens eigenlijk", daarmee besloten we het eens duidelijk neer te schrijven.


Microgreens zijn kleine scheutjes van eetbare planten. Een beetje zoals je tuinkers hebt, kan je ook andere groenten soorten op dezelfde manier kweken en eten. Ze lijken wat op kiemen maar zijn iets ouder en hebben wel zonlicht gehad en met hun wortels in een substraat gestaan.



Fotot voorbeeld van wat microgreens zijn.
Daikon microgreen klaar om te oogsten!

Geschiedenis van microgreens

Microgroenten worden al een langere tijd geconsumeerd, maar hadden vroeger niet dezelfde benaming. De term "microgreen" zelf is maar ontstaan in 1990 in San Francisco California.

Destijds werden ze voornamelijk gebruikt in de gastronomie als decoratieve garnituur. Vandaag de dag is dit echter nog steeds het geval, maar in de professionele sector worden ze meestal cressen genoemd.


Microgreens vs kiemen

Wat kiemen zijn weten de meeste mensen al. Heel letterlijk, zijn de gewoon gekiemde zaden die worden gespoeld en verpakt. Voor de productie hiervan heb je geen substraat nodig, een combinatie van warme, vocht en tijd doet zijn werk.


Microgreens daar tegenover zijn één plant stadium verder. Het grootste verschil is dat ze hun wortel in de grond hebben en zonlicht krijgen zodat ze iets verder kunnen groeien.


Kort: kiemen zijn eigenlijk het steeltje en de wortel die uit een zaadje komen bij het kiemproces. Microgreens zijn het steeltje en de eerste 2 blaadjes (zaadlob) van de plant.


Hoe worden microgreens gekweekt?

Voor de productie van microgreens heb je 4 fases. Van zaad ga je in 6 tot 25 dagen tot een volgroeide microgreen die je kan consumeren.


Zaaien

Het zaaien van de zaden op een substraat naar wens, kan potgrond zijn, maar hydro kweekmatjes lukken ook.

Kiemen

Eens gezaaid leg men er gewicht op zodat ze goed kunnen wortelen in het kiemproces. Door de hoge zaai-densiteit zouden ze elkaar anders allemaal omhoog duwen bij het kiemen zelf.

Groeien

Eens gekiemd, met de wortel goed in de grond, kan je ze aan het licht blootstellen. In deze fase begint ook het water geven, iets wat iedere dag moet worden gecontroleerd

Oogsten

Microgreens oogsten doe je door ze af te snijden met een mes of een schaar. Liefst droog je ze ook wat zodat ze langer bewaren in de koelkast.


Als je zelf graag eens microgreens wilt kweken, leest dan zeker eens onze blogpost waar we het volledige proces gedetailleerd overlopen!



Pea shoot microgreens voorbeeld foto
Pea shoots microgreens.


Verschillende soorten microgreens

Je hebt tot 50 verschillende soorten groenten die je als microgreens kan telen maar hieronder alvast de populairste:


Pea schoots

Radijs soorten

Zonnebloem

Broccoli

Rode kool

Amaranth

Koriander


Je kan ze allemaal hier bekijken: soorten microgroenten


Verschillende soorten microgreens 2024
Verschillende soorten microgreens. Rode kool-mizuna-koriander-peashoots

Zijn microgreens gezond?

In meerde wetenschappelijke artikels worden ze gezien als een "functional food". Dit wil zeggen dat ze meer te bieden hebben dan enkel bekende voedingsstoffen. Onder andere ook verschillende bioactieve stoffen die goed zijn voor het lichaam.


Over het algemeen zijn de bevatten ze een stuk hogere hoeveelheden voedingsstoffen dan volgroeide groenten soorten wat toch wel merkwaardig is.


Of ze echt een natuurwonder zijn voor de gezondheid lees je best hier:


Waar kan ik microgreens kopen?

Microgreens kan je nog niet overal in de winkels vinden. Ze zijn een relatief nieuwe ontwikkeling in België en Nederland. Best ken je ernaar op zoek gaan in de groenten en fruit winkels, speciaal zaken en grotere supermarkten met een ruim aanbod. Of kan op onderstaande knop drukken om te zien of ze al bij jou in de buurt in de schappen liggen.


Wij doneren 1/20 bakjes die worden verkocht aan particulieren aan zorginstellingen.







0 opmerkingen
bottom of page